reede, 28. aprill 2017

Veebilehe kasutatavus (usability)

Mis on veebilehe kasutatavus - see on veebilehe kasutuslihtsus ja -meeldivus ning selle kasutamaõppimise kergus [1]. Veebileht peab olema külastaja jaoks ülesehitatud lihtsasti navigeeritavalt ja sisutekstid üheselt arusaadavalt. Nende kriteeriumite täitmisel võib veebilehe nimetada kasutatavuseks.Peamised kriteeriumid kasutatavusele on [1]:
  • õpitavus - kui kiiresti saab kasutaja objekti esmakordsel kasutamisel selgeks peamised funktsioonid?
  • tõhusus - kui kiiresti saab kasutaja vajalikud toimingud tehtud, kui objekti kasutamine on selgeks õpitud?
  • meeldejäävus - kui kiiresti suudab kasutaja vajalikud oskused meelde tuletada, kui mõnda aega ei ole objekti kasutatud?
  • vead (tegelikult veakindlus) - kui palju kasutaja objekti kasutamisel vigu teeb, kui tõsised need on ja kui raske on neid parandada?
  • rahulolu - kui meeldiv on kasutuskogemus?
Selle teema raames tahan tuua kaks näidet: kuidas veebileht ei tohi välja nägema ja kuidas ta peab välja nägema.
Esimene veebileht on väga raskesti tajutav ja arusaadav: http://www.arngren.net/. See on norra analoog Amazonile. Navigatsiooni mõiste siin puudub, see pärast on informatsiooni kättesaadavus on raskendatud. Inimese aju ei suuda tajuda nii palju pilte, reeglite järgi tohib panna 5 kuni 9 objekti lehele (reegel 7±2). Samas kui vähese kogemusega kasutaja sattub sellele veebilehele ta ei hakkagi seal midagi otsima, lihtsalt paneb internetti kinni ja kogu lugu, ehk selline veebileht ei ole õpitav, tõhus ega meeldejääv. Veebilehe külastamisel alati saavad tekkida vead, kas või näiteks klõps valele lingile. Ja kohe kindlasti saab väita, et selline veebileht ei jäta rahuolu külastamisest.
Teine näide on hea veebilehe kohta: http://swimbi.com/. Siin ei ole liiga palju gif-animatsioone, navigatsioon on lihtne, mis on peamiseks reegliks veebilehe hea tajutavusele. Sattudes sellisele lehele ei teki raskisi kasutamisega, ehk see on väga õpitav, tõhus ja meeldejääv. Ainukeseks puuduseks võib siin mainida rippmenüüde olemasolu - reeglite järgi tuleb neid vältida, kuid samas selle lehe kasutamine on lihtsustatud tänu rippmenüüle.
Nii et navigatsiooni osas peamised reeglid on [2]:
  • kasuta menüüdes otsitavaid märksõnu
  • menüü linkide arv piira maksimaalselt 7-ni
  • lisa olulised lingid ja info nii lehe osas kui navigatsiooni osas algusesse
  • väldi rippmenüüsid
Nälja pärast toon ühe näide veebilehest, kus rikutakse kõikvõimalikud veebidisaini ja kasutatavuse reeglid ja põhimõtted: http://www.theworldsworstwebsiteever.com


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar