teisipäev, 7. märts 2017

2004. aasta raport Soome Parlamendile - arvustus


Neljanda nädala teemas püüan ma kirjutada arvustuse raporti kohta, mis oli koostatud aastas 2004 Soome parlamendile kuulsa tegelase poolt doktor Pekka Himanen nimetusega "Challenges of the global information society"[1]. Tema tõstis väga olulise teema: infotehnoloogia arenguga kaasnevate probleemide vaatlemine.

Raportis on kirjeldatud võimalikud ja alternatiivsed stsenaariumid ühiskonnale, mis areneb koos infotehnoloogia arenguga järgmiste aastate jooksul. Põhiliseks ideeks on see, et informatiivne ühiskond on loominguline ühiskond, mis töötab koostoimes; võrgustiku organisatsioon ja kasv põhineb innovatiivsete tegevuste peal.
Infotehnoloogia esimene arengufaas, Himaneni sõnul, puudutab eelkõige kultuuri, ehk muusikat, TV, filmi, arvutimänge, disaini, kirjandus, õppematerjale. Toimub selle valdkonna digitaliseerimine. Järgmises faasis infotehnoloogia haarab ka bio-, geeni- ning meditsiinitehnoloogiat, eriti selle tõttu, et meil toimud ühiskonna vananemine. Oma kogemusest saan väita, et tõepoolest bio-, geeni- ja meditsiinitehnoloogia on infotehnoloogiast suures sõltuvuses või õigemini öeldes kasulikus koostoimes. Teadusest ilma infotehnoloogiata enam ei saa ette kujutada: erinevate geenide järjestused või biomolekulide struktuurid ja koostis on kättesaadavad teatud andmebaasidest, mis soodustab teaduse kiiret arengut. Meditsiinis on patsientide andmed kogutakse samamoodi spetsiaalsetesse andmebaasidesse, kust arstid saavad infot ja see aitab patsientide tervise õiget jälgitavust.
Himaneni raportis vaadetakse ühiskonna arengut ka üldisemalt, ehk vananemise probleemi, kvalifitseeritud tööjõu meelitamist, vaese ja rikka ühiskonnakihi jaotamist, urbaniseerumist, ehk kõik need probleemid, mis on igavesti aktuaalsed.
Autor esineb tervisliku ühiskonna eest ja pakub variandid kuidas saab seda saavutada. Liiga suur koormus ja püsiv stress töö juures soodustab tervise halvenemist ja sügavat väsimust, mis kõigepealt teeb kahju inimesele ning peale seda töö kvaliteedile. Selle olukorra vältimiseks tuleb tööandjal pakkuda töötajatele rohkem vabadust ja paindlikust, soodustada inimese aktiivsust. Tänases päevas on see täitsa olemas, ehk paljudes töökohtades makstakse kasvõi osa spordipakettidest. Rääkides firmast, kus ma töötan, siis siin püütakse anda võimalust töötajatele valida, mis tööd nad soovivad teha sõltumata sinu haridusest. Usun, et tulevik on niisuguste firmade ees.
Minnes tagasi raporti juurde, Himanen kirjeldab kolm globaalset arengumudelit: Sillicon Valley mudel (Ameerikas eksisteeriv), Singapuri mudel (Aasia riikide omane) ning Soome mudel Euroopa riikides töötav süsteem, kus suureks probleemiks ongi ühiskonna vananemine. Positiivse arengusuuna liikumiseks tuleb olla proaktiivne, ehk ennetada erinevate stsenaariumite tagajärge.
Kokkuvõttes, infoühiskonna arenguseks tuleb ühiskonna enda arendada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar