kolmapäev, 15. märts 2017

Võrgusuhtluse eripärad


On olemas 10 võrgusuhtlemise käsku, mis olid sõnastatud Virginia Shea raamatus "Netiquette". Need on:
  • Ole inimene
  • Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus
  • Tea, kus sa oled
  • Austa teiste inimeste aega ja võrguühendust
  • Näe võrgus hea välja
  • Jaga oma teadmisi
  • Aita piirata sõimusõdu
  • Austa teiste inimeste privaatsust
  • Ära kuritarvita oma võimu
  • Andesta teistele nende eksimused [1]

Selle nädala ülesandeks oligi valida üht neist ja tuua mõni hea näide omaenda kogemustest. Kõik need 10 käsku on tõepoolest õiget, selles mõtes, et neid kindlasti tuleb jälgida olles internetis ja suheldes teiste interneti kasutajatega. Enamus nendest käsudest on samuti kasutuskõlblikud tavalises elus näiteks ole inimene, austa teiste inimeste aega, näe hea välja, austa teiste inimeste privaatsust, andesta teiste eksimused. Nii et see mis me peame tavapäraseks käitumiseks elus peab olema ka tavapärane interneti suhtes.
Selles postituses tahaks vaadeldada teise käsku, ehk "Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus". Kindlasti arusaadav, et internet annab piiramatu vabadust ja see vabadus võib kalduda äärmustesse. Minu jaoks alati oli võõras ja vastuvõetamatu see kuidas mõned isikud lubavad endale väljendada oma arvamust teiste vestluses osalevate inimeste suhtes kasutades rõvedaid sõnu. Väga kahtlane, et need samad kiusajad käituksid samamoodi reaalses elus. Ma võin oletada, et kiusajatel ongi niisugune iseloom ja reaalses elus na mõnikord lubavat endale ebaviisakat käitumist, kuid alati leiduvad tugevamad inimesed, mitte füüsilises plaanis, kuid aga moraalses, kes saavad neid oma kohale panna.
Esimest korda puutusin kokku solvanguga internetis väga vasaselt, siis kui mul ei olnud veel arvutit ja me sõbrannadega käisime internettpunktis istuma arvuti taga jututubades. Inimene, kes istus võrgu teises pooles kirjutas mulle igasuguseid ebameeldivaid lause. Ainukene asi, mis ma sain teha, lihtsalt mitte reageerida provakatsioonile. Midagi erilist ju ei juhtunud, kuid terve päev oli rikutud. Tekib küsimus, milleks üldse niiviisi käitakse?
Edaspidi ma puutusin kokku selliste inimestega juba mitu korda elus, mina - kes ei erine teistest, tavaline, kellest paljud ei teagi. Mis siis rääkida kuulsatest inimestest? Nende sotsiaalvõrgudes inimesed kirjutavad palju rohkem igasuguseid vastikuid asju. Just hiljuti vaatasin StandUp-i ja üks esineja (neisterahvast) jutustas, mis ta loeb oma sotsiaalvõrgus ja kui palju see maksab temale, et käia psüholoogi juures.
Oma pika jutu lõpus näen, et tegelikult kirjeldasin oopis teise käsku - "Ole inimene", kuid mulle tundub, et käsk "Käitu sama malli järgi nagu igapäevaelus" samamoodi kõlbab. Ehk kui sa ei käitu elus väga ebaviisakalt, ära palun tee seda ka netis.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar